Kako izbrati pravi paletni viličar

Kako izbrati pravi paletni viličar

Paletni viličar je nepogrešljiv pripomoček v katerem koli logističnem procesu, saj olajša ravnanje z zalogami v skladiščih, nakladanje transportnih vozil in prevzem blaga. Pridobitev pravega paletnega viličarja bo pomembno vplivala na učinkovitost vašega podjetja ter izboljšala zdravje in varnost vaših zaposlenih.

Najprej je treba upoštevati primarni namen paletnega viličarja in ali imate kakšne posebne zahteve. Nato morate izračunati povprečno velikost in težo bremen, ki jih je treba prenesti. To vam bo omogočilo nakup najboljšega paletnega vozička za vaše potrebe.

Tukaj je nekaj najpomembnejših lastnosti, ki jih morate upoštevati.

Delovanje

Obstaja več različnih vrst paletnih viličarjev, ki skrbijo za vse velikosti palet in omogočajo različne vrste ravnanja in dvigovanja palet.

1. Standardni ročni paletni viličarji

Večina standardnih paletnih viličarjev dvigne približno 85 do 200 mm od tal. Na voljo so različne dolžine vilic in nosilnosti. Če iščete paletni viličar za vsakodnevno rokovanje s standardnimi EUR paletami v skladiščnem okolju, potem bo ta tip viličarja verjetno zadovoljil vaše potrebe.

2. Specializirani ročni paletni viličarji

Ti vključujejo paletne voličarje za zahtevne terene, zasnovane za uporabo na prostem na gradbiščih, kmetijah, itd., za obvladovanje neravnih tal; tiskalniški paletni viličarji, zasnovani za uporabo s paletami polovične velikosti, ki so običajne v tiskarski industriji; nizkoprofilni paletni viličarji za namestitev pod palete, ki so nižje od tal; in ročni viličarji iz nerjavečega jekla ali pocinkani za uporabo v zahtevnejših okoljih.

3. Električni paletni viličarji

Električni paletni viličarji zahtevajo manj ročnega napora operaterja kot standardni ročni viličarji. Dvižni in pogonski mehanizmi so elektronsko krmiljeni. Modeli za težke obremenitve lahko prenesejo težja bremena kot ročni viličar.

4. Paletni viličarji z visokim dvigom

Paletni viličarji z visokim dvigom (imenovani tudi paletni vviličarji s škarjastim dvigom) pomagajo preprečiti ponavljajoče se obremenitve hrbta pri ročnem nakladanju ali razkladanju palet. Škarjasti dvižni mehanizem dvigne palete na bolj ergonomsko delovno višino.

5. Paletni viličarji s tehtnicami

Paletni viličarji s tehtnicami imajo vse enake lastnosti kot standardni ročni paletni viličarji z dodatkom vgrajenih tehtnic, ki uporabniku omogočajo dvigovanje in tehtanje tovora v eni sami operaciji. To pomaga prihraniti čas in povečati učinkovitost skladišča pri tehtanju paletiziranega blaga pred odpremo ali skladiščenjem.

6. Paletni viličar za zahtevne terene

Paletni viličarji za zahtevne terene, zasnovani za premikanje paletiziranega blaga po razgibanem in neravnem terenu, so idealni za kmetije, delovna mesta, drevesnice in druge zunanje lokacije, ki so preveč zahtevne za navadne viličarje ali ročne viličarje za premeščanje palet. Ergonomska oblika omogoča enostavno premikanje palet in prevelikih tovorov nepravilnih oblik.

Dimenzije

Ena od najpomembnejših stvari, ki se jih je treba zavedati, je velikost palet, s katerimi se najpogosteje upravlja v vašem skladišču.  EURO palete so velikosti 800 x 1200 mm in so zelo pogoste za vsa podjetja, ki trgujejo z EU. Te palete zahtevajo širino na vilicah 540 mm. Ta tip palet ustreza standardni dolžini vilic 1150 mm. Če želite preklapljati med različnimi velikostmi palet, so na voljo nastavljive vilice.

Kolesa

Paletni viličarji bodo opremljeni z možnostjo enojnih ali tandemskih koles iz različnih materialov, ki bodo najbolj ustrezali različnim namenom in področjem uporabe.

Najlon

Najlon je izjemno trpežen in je idealen za uporabo pri velikih obremenitvah in na trdih tleh. Ponuja nizek kotalni upor na gladkih tleh, zaradi česar je tovor enostavno premikati in ne pušča sledi. Vendar so najlonska kolesa lahko hrupna na neravnih tleh.

Poliuretan

PU kolesa so zelo primerna za tla z žagovino ali peskom, saj dodatno trenje ne poškoduje kolesa. Prav tako delujejo gladko in tiho na neravnih tleh. Poliuretan je odporen na olja, maščobe in kemikalije.

Guma

Gumijasta kolesa delujejo še tišje kot poliuretanska. Blažijo udarce in nudijo dober oprijem. Vendar pa gumijasta kolesa niso primerna za velike obremenitve.

Enojna ali tandemska kolesa

Enojna kolesa vilic so primerna za manjše tovore na ravnih tleh in so najbolj primerna za EUR palete. Tandemska kolesa podpirajo težja bremena, se lažje kotalijo po neravnih tleh in so priporočljiva pri ravnanju z britanskimi paletami, ki imajo zaprt žep za vilice.

Teža in obremenitev

Vaš paletni viličar mora imeti nosilnost, ki je sposobna prenesti največjo težo blaga, ki ga pričakujete, da boste dvignili. Večina standardnih ročnih paletnih viličarjev ima nosilnost med 1500 in 3000 kg. Težki električni viličarji lahko prenesejo težje tovore.

Z nakupom pravega paletnega viličarja lahko poenostavite svoj logistični proces in zaščitite osebje pred poškodbami, ki jih povzroči nepravilno ravnanje. Ne pozabite preveriti garancije izdelka, ki ga kupujete, da zagotovite, da bo paletni viličar izpolnil vaše zahteve in zagotovil dobro vrednost za vaše podjetje.