Kaj je aktivno sedenje?

Kaj je aktivno sedenje?

Žal je preveč časa, ki ga porabimo za sedenje, dejstvo sodobnega življenja. V povprečju odrasli polovico budnih ur preživijo sedeči. Premislite koliko časa vsak dan preživite sedeči? Tu je čas, ki ga porabite za potovanje na delo, vsaj 7-8 ur, preživete za svojo mizo, obroke in nato vsak čas, ki ga v prostem času preživite ob gledanju televizije, igranju video iger ali branju. Tudi če najdete čas, da greste v telovadnico ali se vmes odpravite na tek, to ni dovolj, da preprečite vse tiste ure, preživete v sedenju.

Obstajajo obsežne raziskave, ki kažejo, da lahko sedeči način življenja vodi do zdravstvenih stanj, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2, rakom, boleznimi srca in mišično-skeletnimi težavami, tudi če redno telovadite. Toda kaj lahko storite glede tega? Tudi če se usklajeno trudite spremeniti to, kar počnete v prostem času, morate še vedno iti v službo. Torej, kako sedeti manj?

Obstajata dve rešitvi. Očitno je treba vstati. Obstaja več različnih načinov za podporo tej spremembi: na primer z uporabo sedeče-stoječe mize, z organizacijo sestankov na sprehodu in z izbiro stopnic pred dvigalom. Toda celodnevno stanje ima svoje težave in ni vedno praktično. To nas pripelje do druge možnosti, aktivnega sedenja: če ne morete sedeti manj, sedite bolje.

Kaj počne aktivni stol?

Aktivni stol ohranja vaše telo v gibanju, medtem ko sedite, saj spodbuja enake naravne premike v drži, ki se pojavijo pri stoje ali hoji. To je znano kot aktivno sedenje ali dinamično sedenje in pomaga izboljšati držo, zmanjša obremenitev telesa ter krepi hrbtne in križne mišice. Stoli zahtevajo bolj odprt kot med vašimi nogami in trupom, kar vpliva na poravnavo hrbtenice glede na medenico in preprečuje, da bi se zgibali. Zaradi novega položaja vaše noge opravljajo več dela, kar zmanjša pritisk na ledveni del in zmanjša obremenitev diskov, kar pomaga pri lajšanju bolečin v hrbtu.

Obstaja vrsta različnih možnosti sedenja, ki spadajo v kategorijo "aktivnih sedečih stolov".

Balansirni stol ali žoga

Najenostavnejša in najbolj znana rešitev za aktivno sedenje, balansirni stol je krogla, napolnjena z zrakom, ki je včasih integrirana v okvir. Naravna podoba žoge pomeni, da rahlo odskočite, kar spodbuja mikro-gibe, ko balansirate na sedežu. To pomeni, da mora vaše telo delovati, da vas drži pokonci. Prav tako zahteva, da držite stopala ravno na tleh za ravnotežje, kar odpira kot med nogami in trupom.

Gibalni ali ravnotežni stol

Ravnotežni stol vam omogoča veliko večji obseg gibanja med sedenjem kot katera koli druga vrsta sedeža. Ima zaobljeno podlago, ki omogoča, da stol sledi vašim gibom, tako da se lahko zibate v katero koli smer. Vaše telo prisili, da ostane aktivno, da ohrani pokončen položaj in vključi vrsto mišic, ne glede na to, ali želite obdržati blato pri miru ali ostati uravnovešeno med premikanjem. Lahko tudi sedite v skoraj stoječem položaju. To vam daje zdravo naravno držo in vas ohranja v gibanju. Izkazalo se je celo, da vznemirjanje pomaga povečati koncentracijo!

Stol s sedežem v obliki sedla

Kot že ime pove, sedite na sedlu, kot da bi jahali. Prav tako ponavadi sedite 20-30 cm višje kot na običajnem pisarniškem stolu. Ta položaj odpre kot med vašimi boki in koleni za 135° (v primerjavi z 90° za pisarniški stol). Zaradi tega se vaša hrbtenica drži v svoji naravni krivulji, kar zmanjšuje napetost in bolečine v vratu, ramenih in ledvenem delu. Stol za sedlo izboljša moč mišic jedra, saj mora vaše telo vključiti hrbtne in trebušne mišice, da se podpre, vi pa morate uporabiti svoje noge, da se stabilizirate.

Kako naj začnem?

Aktivno sedenje je velika sprememba. Priporočamo, da začnete počasi. Najprej poskusite zamenjati svoj trenutni stol za uro ali dve. Ko se vaše mišice krepijo in se hrbtenica prilagaja spremembi drže, bo vaš aktivni stol lažje uporabljati dlje. Če imate mizo sedeče-stoječo, bo optimalna rešitev med delovnim dnevom preklapljanje med stoječim in aktivnim sedenjem, tako da nikoli več ne sedite pri miru!

Pri AJ menimo, da bi moralo biti ohranjanje kondicije in zdravja nekaj, kar lahko počne vsak. Spodbujamo pisarniške delavce, da se prilegajo za svoje mize z našo ponudbo cenovno ugodnih miz za sedeče/stoječe delo in aktivnega pisarniškega pohištva.