Katere so najboljše pisarniške barve za produktivnost in dobro počutje?

Katere so najboljše pisarniške barve za produktivnost in dobro počutje?

Študije kažejo, da barve vplivajo tako na naše razpoloženje kot na našo produktivnost pri delu. Katere barve pa izbrati in kako vplivajo na nas? Tukaj je vse, kar morate vedeti o barvah, da ustvarite harmonično delovno mesto.
Dvižne pisalne mize, ergonomski pisarniški stoli in optimalna osvetlitev: za ustvarjanje dobrega delovnega okolja je treba veliko razmisliti. Z lahkoto bi pozabili na barvno shemo, vendar so barve prav tako pomembne, kot vplivajo na naše čute. Ali ste na primer vedeli, da nas lahko rdeča naredi bolj produktivne, a hkrati bolj pod stresom? Še več, v nasprotju s tem, kar mnogi mislijo, je kreda bela najslabša barva na stenah, saj odbija do 96 % svetlobe, kar je lahko stresno za oči in nas zato utrudi in povzroča glavobole. Optimalna vrednost odboja je namesto tega nekje med 70 % in 80 %, kar je precej daleč od umazano bele barve.

Ukrivljena sedežna garnitura ustvarja dinamiko



Polkrožne sedežne garniture zaradi svoje ukrivljene oblike ustvarjajo naravno dinamiko v prostoru. Če jih kombinirate tako, da izmenjujete eno krivuljo navznoter in eno navzven, ustvarite iluzijo gibanja v prostoru s kavčem, ki se zdi, kot da se vije po sobi. Prostor pred in za kavčem lahko izkoristite tako, da dodate klubske mizice, torbice in več možnosti za sedenje. Kreativno oblikovanje notranjosti, kot je ta, pogosto vodi do ustvarjalnosti na drugih področjih.

Kotni moduli so na voljo v kotih 90° in 45°, kar omogoča ustvarjanje različnih vrst krivin. Za še večji učinek lahko kombinirate enote v različnih barvah. Vaša izbira barve, dizajna in materiala lahko popestri vaš prostor in ga naredi bolj živahnega. Vaš kavč bo dal vtis ne glede na to, kam ga postavite!

Katere barve je treba uporabiti za ustvarjanje prijetne pisarne, kamor si ljudje želijo priti na delo?

»Umazani pasteli se dobro ujemajo s pisarniškim pohištvom v barvah lesa ter kombinacijo črno-belo. Če želite ustvariti harmoničen vtis, je eden od predlogov, da delate s paleto ton na ton. Če iščete kontraste, uporabite svetle barve skupaj s temnejšimi.«

 

Izberite pravo barvo na pravem mestu

Malo ljudi misli, da barva in psihologija sodita skupaj. Vendar pa lahko barve pozitivno vplivajo na raven energije v pisarni, nam pomagajo, da se počutimo bolj sproščeni in smo bolj produktivni.

Na primer, lahko kombinirate belo in bež z modrimi toni. Modra je pomirjujoča barva, ki nam pomaga, da smo bolj osredotočeni in ustvarjalni. Vijolična se dobro prilega tudi pisarniškemu okolju, saj uravnoteži počitek in aktivnost.

Vsi vemo, da je zelena dobra stvar! No, to velja tudi, ko gre za notranjo opremo. Zelena je barva, ki lajša stres in daje občutek varnosti in sproščenosti. Tako modra kot zelena sta barvi s pozitivno energijo in sta dobra izbira, ko želite okrasiti večji pisarniški prostor. Zakaj ne bi izbrali zelenih ali modrih pisarniških stolov namesto črnih ali sivih, kot jih večina ljudi?

Zelena simbolizira naravo, zdravje in okoljsko ozaveščenost. Barva se poda v vse prostore, tako velike kot majhne, saj ustvarja ravnovesje in deluje osvežilno. Po feng shuiju zelena barva predstavlja prehrano in pomaga stabilizirati telo, tako fizično kot čustveno.

Drznite si pogumno izbrati barvo sten ali investirajte v barvite detajle

Rumena pritegne našo pozornost in spodbudi možgane. Če želite ustvariti kreativno sejno sobo, je rumena varna stava. Pazite, da v odprtem pisarniškem prostoru ne pride do presvetle barve. Ni vsem všeč. Če se zmotite, je lahko bleščeča barva na stenah precej moteča namesto čudovitega barvnega brizga. Alternativa rumenim stenam bi bila izbira rumenega pohištva, kot so akustične stenske plošče, zofe ali steklena tabla za pisanje, ki popestrijo prostor, ne da bi ga prevzeli.

»Močne in mogočne barve na splošno ustvarijo ostrejši videz in občutek ter so lahko nekoliko preveč vsiljive. Namesto tega jih dodajte kot barvni poudarek na tekstilu ali napeljavi, na primer, pri tem pa se izogibajte stenam.«

Toda preden pomočite čopič v barvo ali kupite novo pisarniško pohištvo, je pomembno, da se pogovorite s svojimi zaposlenimi.

»S pomočjo izbire barv lahko vplivate na podjetje in profil podjetja. Kakšne signale želite poslati zaposlenim in obiskovalcem? Kako želite, da vas dojemajo kot podjetje? Pri ustvarjanju pisarniškega okolja je pomembno gledati celotno sliko. Paziti morate, da je vse povezano in ima usklajeno razmišljanje glede barve, oblike in materiala,« pravi Ulrika, oblikovalka v firmi AJ Produkter.

Kombinirajte barve za harmonično delovno mesto