10 načinov, kako se počutiti dobro v službi, medtem ko delate od doma

10 načinov, kako se počutiti dobro v službi, medtem ko delate od doma

Delo od doma je v zadnjih nekaj letih postajalo vse bolj priljubljeno in mnoga podjetja imajo delavce na daljavo po vsem svetu. Zdaj se veliko več ljudi znajde v položaju, da prvič delajo od doma.

Ne glede na to, ali redno delate od doma ali pa je to za vas vse novo, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ostati produktivni in ohraniti razpoloženje.

  1. Ostanite v stiku s svojimi sodelavci.

    Telefon, video klic in neposredna sporočila s sodelavci ves dan. Na voljo je veliko možnosti za zagotovitev, da lahko še naprej delate kot ekipa. Dnevno srečanje ekipe je odličen način, da ostanete osredotočeni na skupne cilje in vzdržujete moralo podjetja. Ne pozabite, da ni vse delo, delo, delo; klepetajte s kolegi o svojih otrocih, vikendu ali karkoli drugega, kot bi to običajno v pisarni.
  2. Držite se dnevne rutine.

    Samo zato, ker delate od doma, še ne pomeni, da ne bi smeli imeti določenega delovnika. Vstanite, oblecite se in začnite dan kot običajno. Vzemite si odmor za kosilo. Ob koncu delovnika ugasnite računalnik, odjavite se iz službenih e-poštnih sporočil in tako ohranite svoj prosti čas.
  3. Vzemite si redne odmore.

    Ne ostanite prilepljeni na zaslon ves dan. Pomembno je, da si vzamete redne odmore pred zaslonom, ko vstanete od mize in se premikate. Ljudje si v pisarni privoščijo odmore, da se pogovarjajo s kolegi, gredo na kavo ali se sprehodijo do tiskalnika; doma se potrudite za enake kratke odmore.
  4. Prižgite radio v ozadju, da ne boste delali v popolni tišini.

    Če ste navajeni delati v zasedeni pisarni, se boste morda težko osredotočili, če je pretiho, zato dajte nekaj v ozadju. Ampak kot splošno pravilo: radio dober, TV slab. Ideja je ustvariti sproščujoče delovno vzdušje, da ne bi imeli ničesar, kar bi vas motilo.
  5. Pojdite na sprehod

    Vzemite si odmor in pojdite na kratek sprehod. Izhod na svež zrak in sprememba pokrajine bosta dobra za vaše fizično in duševno zdravje, tako da se boste lahko na delo vrnili osveženi.
  6. Postavite ustrezno delovno območje.

    Če delate ležete na kavču s prenosnim računalnikom, ki leži na kolenih, ali poležavate na svoji postelji - to ne samo, da vas spravi v napačen položaj za učinkovito delo, ampak je tudi zelo slabo za vašo držo in lahko povzroči bolečine v hrbtu in vratu. V idealnem primeru bi morali pravilno sedeti za mizo na ergonomskem pisarniškem stolu. Če to ni mogoče, se usedite za jedilno mizo. Morali bi biti sposobni sedeti z zapestji in podlakti plosko na namizju, s komolci pod kotom 90°, vrh zaslona pa naj bo v višini oči.
  7. Ločite svoje delo in domače življenje.

    Poskusite ustvariti namenski delovni prostor, kjer se lahko osredotočite na svoje delo. Če imate doma otroke ali hišne ljubljenčke, poskusite ločiti svojo domačo pisarno od ostalega doma, da preprečite motnje: zaprite vrata, če lahko, ali nastavite urnik, da bodo vsi vedeli, kdaj se morate osredotočiti ali pridružiti konferenčnemu klicu. Vzemite si čas za odmor, ki ga preživite z otroki, kjer vedo, da imajo vso vašo pozornost.
  8. Prepričajte se, da veste, kaj se od vas pričakuje.

    Ohranite redne stike s svojim vodjem in poskrbite, da vam je jasno, kaj pričakujejo od vas.
  9. Telovadite.

    Povečajte svojo raven energije z mini vadbo: tecite gor in dol po stopnicah, naredite 10 poskokov vsako uro, spremljajte videoposnetek o fitnesu med odmorom za kosilo, kar vam ustreza. Ne samo, da je vadba dobra za vaše telo, lahko vam tudi pomaga, da ostanete budni in osredotočeni.
  10. Prosite za pomoč.

    Če se trudite učinkovito delati zunaj pisarne, delite svoje pomisleke s sodelavci in vodjo. Lahko delijo svoje izkušnje in vam pomagajo oblikovati strategije za boljše delo.