S svetlobo in gibanjem se borite proti tem zimskim modrostim

Sezonska afektivna motnja (SAD) je oblika depresije, za katero NZS ocenjuje, da prizadene približno enega od 15 ljudi v Združenem kraljestvu med septembrom in aprilom.¹ Veliko tega je posledica pomanjkanja svetlobe, vendar obstajajo rešitve. Z izbiro prave razsvetljave in svetlobnih naprav lahko olajšate zimsko modrino in imate več energije v najtemnejšem obdobju leta.

Obstaja veliko razlag za utrujenost in depresijo v jesenskih in zimskih mesecih, a ena stvar je gotova – svetloba vpliva na nas bolj, kot si mislimo. Ko so dnevi krajši in temnejši, proizvajamo več melatonina, hormona, ki uravnava naš spanec in manj serotonina, ki uravnava naše razpoloženje.

Tema na nas vpliva negativno

SAD je najpogostejša v državah severno od ekvatorja. Razdražljivost, ekstremna utrujenost, hrepenenje po sladkorju in pridobivanje telesne teže so nekateri od glavnih simptomov.

Izkoristite dnevno svetlobo

Ko delate po običajnem delovnem času, je morda težko dobiti dovolj dnevne svetlobe v tem letnem času. Dnevna svetloba je pomembna za naše počutje, saj pomaga uravnavati proizvodnjo serotonina, zaradi katerega ste budni in veseli in vitamina D, ki nam daje energijo. S približno dvajsetimi minutami vadbe na prostem med odmorom za kosilo se boste počutili bolj polni energije, tako psihično kot fizično, bolje boste spali in dobili prepotreben odmerek dragocene dnevne svetlobe. Zato ohranite svojo energijo ves dan tako, da ostanete čim bolj aktivni. Pri tem lahko pomaga po višini nastavljiva miza.

Investirajte v dobro osvetlitev

Umetna notranja razsvetljava je tudi relativno pomembna za našo energijsko raven. Prepričajte se, da imate dovolj delovnih luči in dobro je izbrati okolju prijazne možnosti osvetlitve, kot je LED. Dober dodatek naravni svetlobi so sijalke z modro svetlobo, ki se uporablja pri svetlobni terapiji in nas naredi bolj budne.

Okrasite s svetlimi toni

Za tiste, ki delajo v zaprtih prostorih ali v prostorih z zelo malo naravne svetlobe, je dobro upoštevati pomen, ki ga ima izbira barve. Ker so možgani zelo občutljivi na svetlobo, vas svetla notranjost pri delu naredi tako budnejša in učinkovitejša. Velika okna ustvarjajo odprt, svetel vtis in dodajajo naravno svetlobo celotnemu prostoru. Zavedajte se tudi, da bodo svetle stene in bel strop odsevali več svetlobe kot barvni, kar bo zmanjšalo bleščanje luči.