Kako urediti ergonomsko delavnico

Kako urediti ergonomsko delavnico

Mišično-skeletne bolezni (kostno-mišične bolezni) so pogosta težava v industrijskih delovnih sektorjih zaradi ponavljajočih se nalog in nerodnih položajev. Koščno-mišične bolezni so eden glavnih vzrokov za dolgotrajne bolniške odsotnosti. Pravo delovno okolje lahko zmanjša možnost ponavljajočih se poškodb in spodbudi bolj zdravo držo z zagotavljanjem pohištva in opreme, prilagojene delovnim nalogam, kar vodi do bolj produktivnih delovnih dni in manj bolniških dni.

Poiščite pravo delovno mizo za svoja delovna opravila

1. Delovna miza, eletrično nastavljiva po višini

Delovna miza z električno nastavljivo višino vam omogoča spreminjanje delovne višine po potrebi, tako da zlahka najdete pravilen delovni položaj. To je še posebej priročno, če več ljudi uporablja isto delovno postajo, saj jo lahko vsak prilagodi svoji višini. Omogoča tudi preklapljanje med sedenjem in stanjem glede na nalogo.

2. Delovna miza z integriranimi valji

V delovni pult vgrajeni valji omogočajo lažje rokovanje in vrtenje blaga ter tako preprečujejo poškodbe pri delu. Nekatere mize imajo izvlečno enoto pod delovno ploščo, ki zagotavlja dodatno delovno površino in je še posebej uporabna pri delu z velikim blagom, saj nizka višina zagotavlja boljši delovni položaj, ko je delovna plošča previsoka.

3. Delovne mize z zadnjo ploščo

Namestitev hrbtne plošče na delovno mizo pomeni, da imate med delom vse, kar potrebujete, pri roki. Desna zadnja montažna enota bo odvisna od vaših nalog. Za proizvodnjo, montažo ali popravilo vam plošče za orodje omogočajo obešanje orodja, da vam ne bo treba brskati po zabojih ali se skloniti, da bi pogledali v predalih. Tirnice z zaboji za majhne dele ohranjajo pritrdilne elemente in komponente na dosegu roke, zaradi česar je vaše delo udobnejše in učinkovitejše. Za pakiranje lahko namestite držalo za zvitek, ki olajša zvijanje kraft papirja, valovitega kartona, mehurčaste folije ali drugih embalažnih materialov, shranjenih na zvitku, in enoto z drsnim nožem za enostavno rezanje materiala.

Preprečite bolečine s podlogo proti utrujenosti

Ko dolgo časa stojite za delovno mizo, je nujno, da imate podlogo proti utrujenosti, ki nudi oporo pod nogami in tako zmanjša obremenitev telesa. Ta vrsta podloge ne zagotavlja le olajšanja pri mrzlih trdih betonskih tleh, ampak tudi spodbuja mikro-gibe, kar pomeni, da se pritisk bolj enakomerno porazdeli po spodnjih okončinah, da se zmanjša bolečina ali nelagodje, povezano s stanjem. Kratkoročno in dolgoročno to razbremeni togost vaših sklepov, zmanjša pritisk na spodnji del hrbta ter razbremeni napetost v vratu in ramenih. Industrijska okolja zahtevajo tudi preproge, ki ne drsijo, jih je enostavno čistiti in so odporne na razlitja olja, maščobe in kemikalije. Prava preproga bo lahko izpolnila vse te zahteve.

Udobno se namestite v pravi delovni stol

Številni stoli za delavnice so ergonomsko oblikovani, da nudijo odlično oporo in razbremenitev ledvenega dela. Dober stol ima nastavljiv kot sedišča in naslonjala, tako da lahko položaj sedenja prilagodite svojemu telesu in delu. Industrijski stol ponuja višjo višino sedeža kot delovni stol, tako da lahko udobno delate na tekočem traku ali pakirni postaji. Če pogosto menjavate med sedenjem in stanjem, vam bo sedežni stol ali stol za sedenje in stojo olajšal prehod iz sedečega v stoječi položaj.

Spustite se nižje z delavniškim stolom

Če vaše delo pogosto zahteva nizko delovno višino, kar pomeni, da morate počepniti ali klečati, je delovni stol odlična alternativa. Sedenje na nizkem stolu preprečuje neudobne položaje in zagotavlja olajšanje za vaš hrbet, kolena in gležnje, ne da bi ogrozili vaše delo.

Uporabite pravo delovno razsvetljavo

Slaba osvetlitev je pogost vzrok za glavobole in obremenitev oči. Investiranje v dobro delovno razsvetljavo je bistvenega pomena, zlasti pri opravilih, ki vključujejo majhne komponente, kot so montažna dela ali elektronika. Poleg stropne razsvetljave je pomembno, da imate na delovnem mestu nastavljive delovne luči. Zaposleni bi morali imeti možnost usmeriti svetlobo tja, kjer je potrebna, in prilagoditi svetlost tako, da se spreminja ob različnih točkah dneva in da ustreza njihovi nalogi.