Kako zmanjšati tveganje za poškodbe pri dvigovanju na delovnem mestu

Kako zmanjšati tveganje za poškodbe pri dvigovanju na delovnem mestu

Poškodbe, ki nastanejo zaradi nepravilnega ročnega ravnanja in dvigovanja, so eden glavnih povzročiteljev mišično-skeletnih obolenj, povezanih z delom, ki predstavljajo približno tretjino vseh poškodb na delovnem mestu.

Čeprav se ročnemu dvigovanju ni mogoče izogniti, obstajajo ukrepi, ki jih lahko uvedete za zmanjšanje tveganja poškodb, kot so varnostno usposabljanje, zdravniški pregledi, optimizirano delovno okolje in ergonomska dvižna oprema za pomoč pri rokovanju.

Usposabljanje

Zagotovite, da so zaposleni deležni ustreznega usposabljanja o pravilnih tehnikah dviganja. Informirajte delavce o dejavnikih tveganja in kako lahko pride do poškodb ter poskrbite, da bo to usposabljanje prilagojeno njihovemu specifičnemu delovnemu okolju in nalogam. Prav tako morate delavce seznaniti s tem, kako prijaviti poškodbe in kaj storiti v primeru nesreče. Trener bi moral oceniti novo osebje, da ugotovi morebitne pomisleke in zagotovi, da dviguje varno.

Kako varno dvigovati

  • Načrtujte pred dvigom. Ocenite težo tovora; če teža ni jasno označena, jo preizkusite tako, da premaknete en vogal. Če ste v dvomih glede teže, blaga ne dvigujte: uporabite dvižni pripomoček ali poiščite pomoč drugega delavca. Prepričajte se, da imate prosto pot in prostor, kamor lahko odložite tovor.
  • Zavzemite varen in stabilen dvigalni položaj z rahlo razmaknjenimi stopali in blizu predmeta, eno rahlo pred drugo, da ohranite ravnotežje. Osredotočite se pred bremenom.
  • Z obema rokama se dobro oprimite bremena. Če začnete izgubljati oprijem, varno odložite breme in se ponovno namestite, preden ga ponovno dvignete.
  • Upognite kolena in jih dvignite naravnost navzgor. Največ dela opravijo vaše noge.
  • Breme naj bo ob telesu.
  • Izogibajte se zvijanju ali nagibanju vstran. Ramena in boki naj bodo poravnani. Če se morate obrniti, poskrbite, da najprej premaknete noge, tako da obrnete celotno telo.
  • Breme varno odložite tako, da pokrčite kolena. Če je treba tovor natančno namestiti, to storite, ko ste tovor odložili.
  • Če dvigujete s partnerjem, pazite, da breme dvignete in odložite istočasno. Ne pozabite, da je komunikacija ključna.

Delovno okolje

Tudi tam, kjer je dvigovanje neizogibno, lahko naredite številne korake, da naredite delovno okolje in naloge čim bolj varne za delavce.

  1. Izboljšajte postavitev delovnega mesta tako, da zmanjšate razdalje nošenja in delavcem zagotovite prosto pot od A do B brez ovir, naklonov ali stopnic.
  2. Preprečite delavcem, da bi se morali sukati ali sklanjati, da bi dvignili breme, tako da zagotovite dvižne pripomočke, ki dvignejo blago, tako da je treba bremena premikati samo na eni ravni; držanje bremena blizu telesa med višino ramen in kolen bo zmanjšalo tveganje za poškodbe.
  3. Zmanjšajte težo in velikost tovora tako, da blago razdelite na manjše pakete, kjer koli je to mogoče.
  4. Poskrbite, da se lahko delavci dobro oprimejo blaga, tako da na embalažo namestite ročaje.
  5. Zagotovite, da so roki dosegljivi, da se delavci ne silijo do točke poškodbe in zagotovite pogoste odmore.

Dvižna oprema

Uporaba opreme za ravnanje z materialom in mehanske dvižne opreme bo zmanjšala količino potrebnega ročnega ravnanja in manj obremenila delavce. Odvisno od nalog lahko to vključuje karkoli, od vozičkov za vreče in vozičkov za zaboje do paletnih vozičkov, delovnih nakladalcev in dvižnih miz. Ne pozabite, da tveganje ne predstavlja le teža blaga, temveč tudi pogostost dviganja in položaj, s katerega je treba blago premakniti, zato so lažji pripomočki za dvigovanje, kot so vozički, enako pomembni kot viličarji in nakladalci palet. Osebje bo moralo biti usposobljeno za varno uporabo dvižnih pripomočkov.

Zdravniške ocene

Zagotovite, da bodo zaposleni, ki pogosto opravljajo ročna dela, deležni rednih zdravniških pregledov. Prepričajte se, da imajo delavci fizično moč za opravljanje zahtevanih nalog. Spodbujajte zaposlene, da poročajo o zgodnjih simptomih kostno-kostnih bolezni, da lahko ukrepate in preprečite nadaljnje poškodbe.