Sedite v sedlu: 10 prednosti sedelnih stolov

Sedite v sedlu: 10 prednosti sedelnih stolov

Stoli s sedežem v obliki sedla so tradicionalno priljubljeni na delovnih mestih, kjer se morajo ljudje med delom zlahka gibati, kot so zdravstvene klinike in frizerski saloni. Zdaj je v pisarnah vse večji trend sedelnih stolčkov in drugih aktivnih sedečih stolov.

Kot že ime pove, sedite na sedlu, kot da bi jahali. Prav tako ponavadi sedite 20-30 cm višje kot na običajnem pisarniškem stolu. Toda kakšne so prednosti teh stolov?

  1. Sedenje v tem položaju odpre kot med boki in koleni za 135° (v primerjavi z 90° za pisarniški stol). Posledično se vaša hrbtenica drži v svoji naravni krivulji, kar vam preprečuje, da bi se upognili in s tem zmanjša napetost in bolečine v vratu, ramenih in ledvenem delu.
  2. Odprt kot bokov vam omogoča, da se bolj učinkovito nagnete naprej kot na pisarniškem stolu, ne da bi to vplivalo na vašo držo.
  3. Ta položaj izboljša tudi cirkulacijo v nogah.
  4. Vaše telo mora vključiti hrbtne in trebušne mišice, da se podpre, kar izboljša mišično moč jedra.
  5. Vaše noge morajo opraviti več dela, da se stabilizirajo, kar zmanjša pritisk na ledveni del in zmanjša obremenitev medvretenčnih ploščic, kar pomaga ublažiti bolečine v hrbtu.
  6. S svojimi nogami poganjate stol v položaj, medtem ko ste na sedežu, kar vaje vaše noge.
  7. Večji obseg gibanja pomaga preprečiti težave s sklepi s koleni in kolki.
  8. Stolčki so nastavljivi po višini in imajo nastavljiv sedež. To pomeni, da lahko stol prilagodite svojemu telesu in si poiščete idealen položaj sedenja.
  9. Stolček vam omogoča, da se približate svojemu delu, da se ne preobremenjujete in ne obremenjujete mišic.
  10. Nekateri sedelni stoli so opremljeni z deljivim sedežem, ki ne pritiska na medenično dno in znižuje temperaturo v predelu genitalij. To vam omogoča, da dlje časa udobno sedite na stolu in velja za bolj zdrav sedeč položaj, zlasti za moške.

Če še nikoli niste uporabljali sedeža v obliki sedla, priporočamo, da začnete počasi. Najprej poskusite zamenjati svoj trenutni pisarniški stol za uro ali dve. Ko se vaše mišice krepijo in se vaša hrbtenica prilagaja spremembi drže, bo vaš sedež lažje uporabljati dlje za bolj aktivno sedenje.