Deset nasvetov: Kako popestriti svojo pisarno

Deset nasvetov: Kako popestriti svojo pisarno

Ali ste vedeli, da lahko osvetlitev, tako dobra kot slaba, vpliva na vaše počutje in produktivnost? Pravilna pisarniška razsvetljava lahko zmanjša stres in pogoste zdravstvene težave, kot so glavoboli, bolečine v vratu in hrbtu ter naprezanje oči. Popestrite svoj delovnik v najtemnejšem letnem času z našimi pametnimi nasveti!

1.Izberite LED luči. LED razsvetljava je zaradi svoje dolge življenjske dobe, prijaznosti do okolja in nizke porabe energije dobra izbira tako za okolje kot za vaš proračun.

2. Pomisli na modro. Hladna modra osvetlitev ima osvežujoč učinek, saj znižuje raven melatonina, hormona, ki povzroča spanje, v telesu in vas naredi bolj energične in učinkovite.

3. Namizno svetilko postavite levo od sebe, če ste desničar, in desno, če ste levičar. To preprečuje nastajanje senc nad vašim delovnim prostorom.

4. Izberite ergonomske namizne luči, ki jih je mogoče prilagoditi. Namizne svetilke imajo visoko koncentrirano direktno svetlobo, ki je popolna, ko želite osvetliti določeno območje.

5. Naj vaše naloge narekujejo vašo izbiro osvetlitve. Med delom za računalnikom običajno potrebujete manj svetlobe kot pri branju tiskovin ali pri delu z majhnimi detajli.

6. Upoštevajte, da temne površine absorbirajo svetlobo, svetle pa jo odbijajo. Zato sobe s temnim dekorjem običajno potrebujejo več svetlobe. Pri zaslonih in belih površinah poskrbite, da svetlobne napeljave niso usmerjene tako, da se svetloba od površine odbija v vaše oči.

7.Mešajte usmerjeno svetlobo s splošno osvetlitvijo, da ustvarite mehke in prijetne kontraste med svetlobo in senco.

8. Ugasnite luč. Ali včasih pozabite ugasniti luč, ko zapustite sobo? Senzor gibanja je dobra naložba za pisarno. To bo ugasnilo luč, ko v sobi ni nikogar, kar lahko privede do znatnih prihrankov pri računih za energijo.

9. Ne pozabite, da boste, če ima vaša pisarna visoke strope, potrebovali svetilke z močnejšo porazdelitvijo svetlobe.

10. Izkoristite dnevno svetlobo v svoji pisarni. Naravna dnevna svetloba je lahko velik dvig za dobro počutje zaposlenih in vam bo pomagala tudi prihraniti pri stroških razsvetljave.