Kako lahko dosežemo socialno distanco na delovnem mestu?

Kako lahko dosežemo socialno distanco na delovnem mestu?

Medtem ko podjetja razmišljajo, kako in kdaj se bodo vrnila na delo, je socialna distanca tema, o kateri vsi razmišljajo. Prejšnji teden smo preučili, kako lahko skladišča in trgovine uveljavljajo socialno distanciranje. Zdaj se posvečamo varnim delovnim praksam v pisarni. Čeprav bo morda minilo še nekaj časa, dokler podjetja ne pričakujejo, da se bo večina zaposlenih vrnila v pisarno, lahko koraki, ki jih naredite zdaj, pomagajo pripraviti vaše delovno mesto na neizogibne spremembe, ki prihajajo. Ogledali smo si nekaj sprememb, ki jih je mogoče narediti v ureditvi pisarne, da bodo zaposleni varni.

 

Pisalne mize

Prva stvar, ki jo je treba spremeniti, bi morala biti politika določanja pisalnih miz. Dodeljeni delovni prostori pomenijo, da se vsake mize dotika samo ena oseba in da si oprema ne deli uporabnike. Vsakodnevno sedenje za isto mizo tudi zoži krog ljudi, s katerimi je vsak zaposleni v daljšem stiku. Če bližnje mize vedno zasedajo isti sodelavci, bo to zmanjšalo število drugih ljudi, ki jim je vsak zaposleni izpostavljen. Odsvetovati je treba uporabo družabnih prostorov in prostorov za skupno delo.

 

Kjer je mogoče, vam bodo posamezne mize namesto miznih sistemov omogočile fizično ločitev delovnih prostorov, tako da bo med njimi dva metra prostora. Pri pisalnih mizah poskusite pustiti prazen delovni prostor med zasedenimi mizami, tako da osebje postavite v cik-cak vzorec, tako da sodelavci niso iz oči v oči ali neposredno drug poleg drugega. Eden od načinov za to bi bil tako, da razporedite dneve, ko zaposleni pridejo v pisarno in spodbudite nekatere zaposlene, da nadaljujejo z delom doma.

 

Predelne stene

Uporabite predelne stene, da ustvarite fizično oviro med delovnimi postajami. Perspex pregrade med delovnimi prostori bodo najučinkovitejši način za zaščito zaposlenih. Kjer socialna distanca ni mogoča, so ti pregrade verjetno nujne, preden se podjetje lahko vrne na delo. Kjer je mogoče upoštevati pravilo dveh metrov, lahko namizne pregrade zagotovijo dodatno raven zaščite z nadaljnjim ločevanjem delovnih prostorov. Talne pregrade je mogoče uporabiti za ustvarjanje začasnih sten znotraj pisarn odprtega tipa, da se omeji stik med oddelki in prehodi, tako da so glavne ceste ločene od delovnih območij.

 

Oznake

Oznake za socialno distanciranje bodo bistven način za spodbujanje varnih praks ob vrnitvi na delovno mesto. Talni znaki in opozorilni trak, ki označuje varno razdaljo 2 m, zagotavljajo, da zaposleni vedo, kako oddaljeni morajo biti. Drugi varnostni znaki in informacije, ki ljudi opominjajo na redno umivanje rok, pojasnjujejo nove smernice in izobražujejo zaposlene o znakih koronavirusa, bi morali biti prikazani na različnih lokacijah po vsej pisarni.

 

Spremembe fizičnega delovnega prostora skupaj s spremembami v vedenju bodo v prihodnjih mesecih naredile pomembne spremembe. Verjetno bodo priporočljive tudi druge prakse, kot so nadaljevanje spletnih sestankov namesto zbiranja v konferenčni sobi, razporeditev delovnih ur in odmorov, zmanjševanje skupne opreme in zagotavljanje naprav za umivanje rok ali razkužila na vstopnih točkah in v celotni stavbi.