Pravilno ločevanje odpadkov na delovnem mestu: tako deluje

Pravilno ločevanje odpadkov na delovnem mestu: tako deluje

Večina Slovencev vestno ločuje odpadke in se jim zdi recikliranje pomembno. Toda pravilno razvrščanje različnih vrst odpadkov je običajno omejeno na lastno gospodinjstvo. V pisarni pa pogosto vse konča v smetnjaku. Razlog običajno ni pomanjkanje pripravljenosti zaposlenih – pogosto preprosto manjkajo pravi pogoji in primeren koncept. Z jasnimi označbami in različnimi zabojniki delodajalci svojim zaposlenim olajšajo pravilno odlaganje smeti.

Trajnost je postala odločilni dejavnik za dolgoročni gospodarski uspeh podjetij. Nenazadnje je vse več zaposlenih pozornih na to, ali je njihov delodajalec zavezan varstvu okolja.

Pravilno ločevanje odpadkov je preprost in hkrati učinkovit korak, ki prispeva k ohranjanju virov in s tem k zaščiti našega planeta. Poleg tega obstaja obveznost v smislu Zakona o ločevanju odpadkov, da se materiali, ki jih je mogoče reciklirati, smiselno reciklirajo.


Čim preprostejše, tem bolje

Da bi zaposlene vključili na pot do izboljšanega ločevanja odpadkov, je ključnega pomena en dejavnik: preprostost. Bolj ko se zdi ločevanje različnih vrst odpadkov enostavnejše, bolj bodo zaposleni pripravljeni narediti svoj del za varovanje okolja. Konec koncev je njihovo sodelovanje predpogoj za dobro delujoč sistem ločevanja odpadkov v pisarni. Zato že na začetku vključite svoje zaposlene – to jih bo motiviralo za izvajanje izvedenih ukrepov.

Na začetku novega sistema ločevanja bi morali narediti splošen popis: Katere vrste odpadkov dejansko ustvarjate v svoji pisarni? Zabojniki z barvno kodo ali znaki potem poenostavijo pravilno dodelitev teh odpadkov – v vsakem primeru je treba zagotoviti jasno označevanje.

Postavitev zabojnikov za odpadke

Jasno je tudi, da nihče noče večkrat na dan hoditi čez polovico poslovne stavbe, da bi svoje smeti odvrgel v pravi koš. Olajšajte svoje zaposlene tako, da postavite koše za smeti na priročno razdaljo od njihovih delovnih postaj. Glede na velikost pisarne je smiselno pod vsako mizo in v skupnih prostorih postaviti koše za odpadni papir.

Alternativa so zbirna mesta, ki so postavljena na ne preveliki razdalji v poslovni stavbi. Če je na voljo prostor, izberite omaro za sortiranje odpadkov, v katero lahko shranite več košev za odpadke. Na ta način se zbirna mesta brezhibno prilegajo pisarniškemu okolju in prispevajo k enotnemu videzu notranje opreme.

Prednost: Na zbirnih mestih se običajno ločevanje lahko izvede natančneje in v manjših delih kot v zabojnikih za odpadke pod pisalno mizo. Poenostavljeno je tudi delovanje čistilnega osebja. Poleg tega vaši zaposleni redno vstajajo s svojega delovnega mesta in hodijo nekaj korakov – pozitiven učinek kratkih odmorov pri delu na njihovo zdravje pride samodejno.

Naš zaključek: Delodajalci, ki cenijo pravilno ločevanje odpadkov, kažejo, da so pripravljeni prevzeti odgovornost. To ne prepriča le deležnikov in strank, temveč tudi zaposlene. Naša služba za stranke podpira vaše podjetje z znanjem in velikim izborom smetnjakov, zabojnikov za odpadke in sistemov za ločevanje odpadkov pri iskanju ustreznih rešitev za vaš pisarniški prostor.