Nasveti za povečanje učinkovitosti ravnanja z materialom

Nasveti za povečanje učinkovitosti ravnanja z materialom

Ravnanje z materiali je opredeljeno kot proces premikanja, zaščite, shranjevanja in nadzora materialov in izdelkov, ki se izvaja v določenih delovnih okoljih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, distribucijo in odstranjevanjem izdelkov. Takšni procesi večinoma potekajo v zahtevnih delovnih okoljih, kot so skladišča in vključujejo uporabo lastne opreme, kot so paletni vozički, transportni vozički, viličarji, dvižni vozički, dvižne mize, itd. Pravzaprav je ravnanje z materialom eden najpomembnejših procesov, s katerimi se ukvarjamo v skladiščni industriji. . Nepravilno in neučinkovito ravnanje z izdelki lahko privede do izgube delovne produktivnosti, povečanja proizvodnih stroškov, zmanjšanja kakovosti izvedenih operacij, itd. Da bi se izognili tem negativnim učinkom, morajo podjetja, ki upravljajo skladišča, upoštevati spodnje nasvete.

Pravilno vzdržujte opremo

Vsak stroj, pa naj bo ročni ali avtomatski, je treba ustrezno vzdrževati. To lahko pomaga povečati njegovo učinkovitost in dolgoživost, kar je očitno koristno za skladiščne dejavnosti. Na primer, za prevoz blaga se običajno uporablja transportna oprema, od preprostih naprav, kot je voziček s platformo, do velikih in zapletenih, kot je viličar. Če ti stroji niso redno naoljeni, očiščeni in pregledani glede nepravilnosti, lahko pride do okvare. To bi lahko vplivalo na celotno verigo ravnanja z materialom v skladišču in povzročilo neučinkovitost. Zato je zagotavljanje vzdrževanja opreme v optimalnem stanju izjemno pomembno za dobro upravljanje skladišča, še posebej v zvezi z ravnanjem z materialom.

Kar najbolje izkoristite svojo delovno silo

Skladiščno delo pogosto predstavlja vsaj 50 % celotnih operativnih stroškov. Podjetja v tem sektorju bi lahko imela dodatne stroške, če njihovi zaposleni ne bi delali učinkovito. To bi lahko slabo vplivalo na procese ravnanja z materialom in tako povzročilo zmanjšanje poslovne produktivnosti. Da bi se temu izognili, mora vodstvo slediti nekaj preprostim korakom. Najprej je treba delavce ustrezno usposobiti, da se poveča njihovo znanje in delovna učinkovitost. Podjetja bi se morala tudi prepričati, da delavci spoštujejo vse varnostne protokole, da bi čim bolj zmanjšali tveganje poškodb ali škode v primeru nesreče. Eden najboljših načinov za zagotovitev učinkovitega delovanja skladišča je delitev dela. Če vsakemu podprocesu dodelite dovolj osebja, bodo vsi deli procesa delovali nemoteno, kar bo povečalo skupni rezultat. Podjetja lahko tudi navzkrižno usposabljajo zaposlene, tako da spoznajo različne dele podjetja in lahko upravljajo različne procese, razen tistega, ki so mu bili dodeljeni. Na primer, delovno silo, ki upravlja s transportno opremo, kot so paletne dvigalke in transportni vozički, je mogoče usposobiti tudi za sodelovanje v procesih regalov in polic.

Bodite tehnično podkovani

Tehnološki razvoj je vstopil tudi v sektor skladiščenja. Uporaba programov Warehouse Management Software (WMS) je primer tehnološkega razvoja, ki lahko pomaga povečati skladiščne procese. Tista podjetja, ki še niso sprejela programske opreme za upravljanje, bi morala razmisliti o spremembi svojih delovnih procesov. Z upoštevanjem tega nasveta lahko podjetja povečajo učinkovitost svojih sistemov za ravnanje z materialom.

S splošnega vidika so lahko uporaba nove tehnologije, skrb za opremo in pravilno upravljanje delovne sile koristni za sisteme za ravnanje z materialom.