Razbijmo nekaj običajnih mitov o zdravju in vadbi

Razbijmo nekaj običajnih mitov o zdravju in vadbi

Telovadba po službi nadomesti sedenje v pisarni. Je tako? Obstaja veliko mitov o vadbi in o tem, kako ostati zdrav na delovnem mestu. Če je povedanemu mogoče zaupati, lahko pitje veliko kave prepreči izgubo teže! Torej, kaj je res in kaj ne? Razbijamo nekaj najpogostejših mitov o zdravju in vadbi v pisarni!

1. Če telovadim po službi, je vseeno, če cel dan sedim

NAPAKA: Časa, ki ga preživite v sedenju med delovnim časom, ne morete nadomestiti z visoko intenzivno vadbo po delu. Večurno sedenje na delovnem mestu ima škodljive posledice, ki jih ne morete odpraviti s poznejšo vadbo. Osem ur sedenja vsak dan lahko vodi do debelosti, sladkorne bolezni tipa 2, hipertenzije in bolezni srca in ožilja, tudi če se v prostem času redno gibljete.

Poskrbite, da pri delu razlikujete med sedečim in stoječim položajem ter si vzemite redne aktivne odmore. Najmanjše stvari lahko naredijo razliko, na primer uporaba tiskalnika v drugem delu pisarne, vstajanje, da si skuhamo skodelico kave, ali hoja k kolegu, da bi se pogovorila namesto e-pošte. Druga možnost bi lahko bila nežna vadba za mizo, na primer nekaj časa hoja po namizni tekalni stezi ali uporaba namiznega kolesa med delom. Ta vrsta lahke vadbe bo izboljšala vaš krvni obtok in nadzorovala raven sladkorja v krvi.

2. Nizko intenzivna vadba pokuri več kalorij kot visoko intenzivna vadba

NAPAKA: Po mnenju Mikaela Mattssona, športnega fiziologa na Univerzi za gimnastiko in šport v Stockholmu, ima dolga in nizko intenzivna vadba bolj ali manj enak rezultat kot kratka in intenzivna vadba. KratkI visoko intenzivni treningi porabijo veliko energije tako med vadbo kot po njej. Zato ni pomembno le, koliko kalorij pokurite med samo vadbo, ampak kaj porabite preostanek dneva.

Bolje je, da naredite ustrezno vadbo, tudi če je zelo kratka, zato ne skrbite, če se začnete počutiti prepoteni ali zadihani. Ko vadite z visoko intenzivnostjo, vaše mišice zaidejo v prepričanje, da se morajo pripraviti na fizično zahtevnejšo dejavnost in vaše telo začne porabljati več energije. To pozitivno vpliva na vaše zdravje, kot so povečan vnos kisika, znižana raven holesterola in izboljšana občutljivost za inzulin, kar zmanjša tveganje za sladkorno bolezen. Ne pozabite, da je vsak drugačen; kar je prav za druge ljudi, morda ni prav za vas. Preizkusite različne vrste vadbe, da vidite, kaj pozitivno vpliva na vaše telo in vaše počutje.

3. 5 minut vadbe ne bo spremenilo vašega počutja

NAPAKA:. Na dan bi morali imeti vsaj 30 minut vadbe, vendar je to lahko težko, ko morate v službo, pobrati otroke iz šole, pripraviti večerjo in opraviti druge opravke. Toda celo nekaj minut vadbe je boljše kot nič. Preprosto lahko naredite nekaj počepov ali hitrih sklec v pisarni med odmorom ali ko pridete domov. Ali zakaj ne bi nekajkrat na dan tekli po stopnicah gor in dol, namesto da bi se peljali z dvigalom? Pet minut vadbe ima lahko večji učinek, kot si mislite!

Težko je umestiti vadbo v natrpan urnik. Eden od načinov za premagovanje tega je diskretna vadba med delom. To ne pomeni, da bi se morali sredi dneva pritihotapiti v telovadnico, vendar obstaja veliko preprostih vaj, ki jih lahko izvajate, medtem ko sedite za mizo. Na primer, poskusite 1 minuto držati noge vzporedno s tlemi in občutite razliko, ki jo naredi za mišice nog. Bolje je, da to vrsto nizke intenzivnosti izvajate, ko morate prihraniti energijo za popoldne – da ne omenjam, da se je lažje vklopiti v svoj dan!

4. Kofein lahko vodi do izgube teže

NAPAKA: Kofein nima znanstvene povezave s povečano izgubo teže. Pospešuje presnovo, vendar ne veliko in nima dokazanega dolgoročnega učinka na težo. Glavni razlog, zakaj kava nima velikega vpliva na zdravje, je ta, da sta običajno dodana mleko ali sladkor, kar znatno poveča vnos kalorij. Po drugi strani pa vam kofein daje več energije, zato ste lahko bolj aktivni čez dan. Tudi, če je kavni avtomat daleč od vaše mize in vsak dan popijete veliko kave, se več razgibate s hojo sem ter tja!