Pisarniško pohištvo in drugi triki za povečanje produktivnosti na delovnem mestu

Pisarniško pohištvo in drugi triki za povečanje produktivnosti na delovnem mestu

Več študij kaže, da je najpomembnejši dejavnik, ki določa sposobnost zaposlenega, da se osredotoči na naloge, fizično okolje. Pisarna, ki ima dobro fizično okolje in je dobro zasnovana, lahko pripomore k izboljšanju produktivnosti delavcev za vsaj 20 % (Rees, n.d. ¹). Vendar kljub tem študijam podjetja zanemarjajo takšne vidike, povezane z okoljem. Negativni učinki teh odločitev so takoj vidni v načinu vsakodnevnega dela zaposlenih. Da bi se izognili takšnim težavam, bi morala podjetja uporabiti nekaj trikov, ko gre za pisarniško pohištvo in druge dejavnike na delovnem mestu, da bi racionalizirala svoje pisarne in pripomogla k povečanju produktivnosti. Naslednje točke na kratko pojasnjujejo nekatere od teh nasvetov.

Urejeno delovno okolje
Študije, kot so raziskave, opravljene na univerzi Princeton, poročilo, ki ga je predložil Office Max in druge, so prišle do istega zaključka: ko je delovno okolje prenatrpano, nastali kaos omejuje sposobnost zaposlenih, da se osredotočijo. Na primer, neurejena miza lahko omeji miselne procese delavcev in tako ovira produktivnost in motivacijo. Prav tako je manj verjetno, da bodo takšni zaposleni vztrajali pri zahtevnih nalogah (Office Xpress, 2016 ²). Nered na pisalnih mizah je lahko posledica kopičenja nepotrebnih dokumentov, datotek, map, ipd. Tudi v delavnicah, kjer se na delovnih mizah izvajajo dejavnosti, kot so rezanje, brušenje, žaganje, ipd., lahko natrpano okolje močno ovira delovne procese. Najboljši način za zmanjšanje tega nereda je vlaganje v kakovostne omare za shranjevanje, po možnosti tiste, ki so opremljene z ločenimi predali, policami in predelki. Predmete, ki povzročajo nered, lahko lepo shranite v te omare in jih organizirate po abecednem redu, delovni kategoriji ali po katerem koli drugem kriteriju. Poleg ustreznih rešitev za shranjevanje bi morala podjetja spodbujati osebje, da preživi vsaj nekaj minut pred in po delovnem času, da zagotovi, da so njihove delovne postaje čiste in brez nereda. To lahko prispeva k pozitivni pisarniški produktivnosti.

Naj bo delovno mesto osvetljeno
Osvetlitev
je zelo pomemben dejavnik, povezan s produktivnostjo na delovnem mestu. Dobra osvetlitev lahko pomaga zaposlenim, da ostanejo osredotočeni in se počutijo navdihnjeni za delo. Nasprotno pa lahko slaba osvetlitev povzroči utrujenost, naprezanje oči, glavobole, razdražljivost in celo depresijo. Zato bi morala podjetja za preprečevanje takšnih učinkov dati velik poudarek namestitvi dobrih sistemov razsvetljave v pisarnah (Rees, n.d. ¹). Podjetja lahko vlagajo v hladne vrste razsvetljave, kot so LED luči, nameščene na stropih. Tudi lastniki podjetij bi morali dati večji poudarek čim večji uporabi naravne svetlobe. Raziskave kažejo, da lahko izpostavljenost naravni svetlobi povzroči sproščanje hormona „serotonin“, imenovanega tudi „hormon sreče“, saj lahko izboljša razpoloženje, ko se sprosti in poveča raven produktivnosti (Office Xpress, 2016 ²). Kar zadeva pohištvo, lahko podjetja razmislijo o vlaganju v temne delovne mize v kombinaciji s pisarniškimi stoli v kontrastnih barvah. Pisalne mize odbijajo minimalno svetlobo in tako zmanjšajo nepotrebno bleščanje, ki bi lahko dražilo zaposlene med delom.

Sproščeno v sobi za počitek
S spreminjanjem zasnove delovnega mesta in splošnega odnosa do delovnega mesta mnoga podjetja spodbujajo zaposlene k rednim kratkim odmorom. Takšni odmori lahko pomagajo pomladiti um delavcev in izboljšati njihovo sposobnost, da se osredotočijo na naloge (Fergusson, 2017 ³). Da bi to dosegla, lahko podjetja oblikujejo privlačne in mirne sobe za počitek, opremljene s pohištvom, kot so vreče za sedenje, barski stoli, kompleti za jedilnice, itd.

Poleg zgoraj omenjenih trikov za pisarniško pohištvo obstaja še nekaj drugih premislekov, ki jih lahko podjetja upoštevajo, kot so uvedba lončnic, izboljšanje estetike in dekorja, izvajanje občasnih zabavnih dejavnosti, itd. Opisane metode lahko pomagajo podjetjem, da izboljšajo miselnost svojih zaposlenih, kar vodi do dobre splošne produktivnosti pisarne.