Aktivno sedenje – telovadite in sedite hkrati!

Aktivno sedenje – telovadite in sedite hkrati!

Vse več delovnih mest svoje tradicionalne pisarniške stole zamenja s tako imenovanimi aktivnimi stoli. Z uporabo ergonomskega stola za pilates, ravnotežnega stola ali sedla lahko aktivirate mišice jedra in hrbta, kar izboljša vašo držo. Če iščete nov delovni stol, je aktivni stol odlična izbira!

Aktivni stoli imajo številne koristi za zdravje. Vaša drža se izboljša, ko vaše jedro postane močnejše in vam omogoči bolj raven sedeči položaj. Ko začnejo delovati globoke mišice, se poveča vaša poraba energije in kalorij ter krvni obtok, kar vam omogoča jasnejše razmišljanje in večjo produktivnost.

Mišice se aktivirajo tudi na naraven način, ki je podoben, ko tečemo, kolesarimo ali vozimo kajak. Aktivni stol lajša tudi bolečine v hrbtu, saj se sprosti napetost v hrbtu, ki nastane zaradi slabega sedenja. Vaše telo lahko postane močnejše že samo s sedenjem na stolu!

Stoli, ki aktivirajo telo

Stol za ravnotežje – Na stolu za ravnotežje uporabljate mišice telesa, da dosežete dobro držo sedenja. Vgrajeno gibanje in nestabilnost v stolih prisilita telo, da se koncentrira za pravilno sedenje, kar aktivira tako mišično skupino jedra kot hrbtne mišice. Mnogi ljudje, ki imajo bolečine v hrbtu, poročajo, da se njihova bolečina zmanjša, če redno uporabljajo ravnotežni stol.

Pilates stol - Pilates stol je še ena priljubljena alternativa, ki aktivira telo. Stol ima z zrakom napolnjen sedež, ki spominja na žogico za pilates, ki ima dodatno nestabilnost in povzroči, da se telo koncentrira, da sedi naravnost. Rezultat je bolj naraven položaj sedenja, boljša drža in vadba za mišice okoli jedra, medtem ko sedite in delate.

Stoli s sedežem v obliki sedla – Na sedlu sedite v tako imenovanem 'konjeniškem položaju'. Sedežni stol spodbuja pokončno sedečo držo in otežuje pogrčenje. Stol zmanjša napetost v ramenskih mišicah, preprečuje težave s koleni, kolki in rameni, izboljšuje prekrvavitev v nogah ter daje večjo svobodo gibanja in olajša doseganje dobre drže.

Majhne spremembe, velika razlika – Upoštevajte, da je treba aktivni sedež sprva uporabljati le eno uro na dan, dokler se telo ne navadi na nov položaj sedenja. Običajno je učinek stola čutiti neposredno v obliki bolečine v mišicah.

Aktivni stol najprej uporabite kot dodatek k vašemu običajnemu ergonomskemu pisarniškemu stolu. Čez nekaj časa lahko aktivni stol vedno bolj uporabljate.