Štiri prednosti učinkovitega logističnega toka

Štiri prednosti učinkovitega skladiščnega toka

Dobro delujoče skladišče je zlata vredno in lahko dolgoročno in kratkoročno poveča tržni delež vašega podjetja. To se doseže z rešitvami, ki povečujejo učinkovitost, znižujejo stroške in skrbijo za zadovoljstvo strank in osebja. Izboljšanje skladiščnega toka ima le prednosti in najboljše je, da ga lahko koristi tudi vaše podjetje!
Oseba, ki uporablja voziček s platformo na hodniku skladišča

1. Čas je bolje izkoriščen

Nemogoče je ustvariti dodatne ure v dnevu, vendar je enostavno učinkoviteje izkoristiti delovni čas v skladišču. Na primer, z zmanjšanjem dolgotrajnih postopkov, kot so nepotrebno dolga potovanja od mesta, kjer je izdelek pobran, do mesta, kjer je odposlan, okorne rutine nabiranja in čakalne vrste na pakirnih postajah. Kar je potrebno, je skrbno načrtovanje o tem, kje v skladišču so shranjeni predmeti velike in majhne količine, da bi lahko hitreje izbrali najbolj priljubljeno blago. Bistveno je tudi, da se osebju zagotovi najboljša možna orodja za najbolj učinkovito opravljanje svojega dela, ne glede na to, ali gre za več vozičkov za nabiranje ali bolje opremljene mize za pakiranje.

Ko bodo vzpostavljeni pravi procesi, bodo stranke, vodje in delavci začeli videti rezultate, s katerimi so zadovoljni.

Woman using mini stacker to move boxes in warehouse
People talking in warehouse

2. Zaposleni ostanejo zdravi

Zdravi in motivirani zaposleni so bistvenega pomena za učinkovito skladišče. Zato je vlaganje v nenehne izboljšave že od samega začetka pomembno. Stvar je v tem: slabo vodeni delovni tokovi pogosto povzročijo pomanjkanje časa in več stresa za osebje. To pa lahko privede do napak pri nabiranju in ravnanju, kar vpliva na storitev, opravljeno strankam. Prav tako lahko povzroči poškodbe, bolniško odsotnost in zaposlene, ki se odločijo za odpoved, tako da je treba pripeljati in usposobiti novo ali začasno osebje – kar je dolgotrajno in drago.

Rešitev je vlaganje v dobro delovno okolje, kjer so prednost tako dobro počutje, kot tudi ergonomija, varnost in pametne rutine. Pozitiven učinek teh naložb se bo hitro pokazal.

Paletni regali in viličarji

3. Stroške prostorov je mogoče znižati

Optimizacija skladišča je pameten način za povečanje nosilnosti na določenem območju. S prilagoditvijo regalov in paletnih regalov naravi blaga in dimenzijam prostora se lahko izognemo potrebi po razširitvi ali morebitni selitvi (s pripadajočimi stroški). Koliko kapacitete mora torej imeti skladišče? Ne opremljajte prostora okoli sezonskih vrhov, kot sta črni teden in božič, ko tvegate, da boste ostali s presežnimi zmogljivostmi in praznimi policami do konca leta. V idealnem primeru bi moralo biti vaše skladišče zasnovano tako, da se spopada z običajnim povpraševanjem in mora biti ves čas polno 80-85%. Podjetje bi moralo nato načrtovati uporabo prelivnega skladišča za omejena časovna obdobja, če je to potrebno, da bi zadovoljili največje povpraševanje.

Kljub temu obstaja omejitev, ko uporaba zunanje pomoči stane več, kot je vredna in argument za razširitev lastnega skladišča se začne vse bolj uveljavljati. To bo odvisno od tega, koliko se glasnost poveča ob konicah in kako vzdržna je. Če je več kot nekaj tednov na leto, je morda čas, da razširite svoje prostore. Vse je vprašanje, kaj bo na dolgi rok najboljše za učinkovito delovanje podjetja.

Oseba, ki nalaga blago na paleto na paletnem regalu

4. Stranke se z veseljem vračajo

Zakaj povečati tok zalog? Ker zmogljivost skladišča močno vpliva na izkušnjo strank. Skladišče je pomemben del verige, ki jo sestavljajo tudi izbira blaga, dobava, trženje in prodaja. Ko vsi deli verige delujejo skupaj in se brezhibno zaskočijo, so merila za dober, trajen odnos s stranko vzpostavljena.

V skladišču s premišljeno tlorisno zasnovo, dobro uravnoteženo zmogljivostjo in pravo vrsto opreme je zaposlenim enostavno opraviti dobro delo. Blago je na licu mesta in ga je mogoče takoj prevzeti, zapakirati in odpreti, kar pomeni, da so stranke zadovoljne in vas z veseljem uporabljajo vedno znova.