5 stvari, ki jih morate upoštevati pri izbiri pisarniškega stola

5 stvari, ki jih morate upoštevati pri izbiri pisarniškega stola

Če je na vašem delovnem mestu en predmet, s katerim nikoli ne bi smeli sklepati kompromisov, je to vaš pisarniški stol. Nepravilno sedenje lahko povzroči številne težave z mišično-skeletnim sistemom, zato je pomembno, da imate ergonomski stol, ki vam bo pomagal sedeti v najboljšem položaju.

Dober pisarniški stol sledi gibom vašega telesa, zmanjša tveganje za poškodbe zaradi obremenitev in vam pomaga pravilno sedeti, ne glede na to, koliko časa sedite vsak dan. Tak pisarniški stol je ključnega pomena tako za vaše dobro počutje kot za vašo produktivnost. Vendar pa nobena velikost ne ustreza vsem in tisto, kar deluje za eno osebo, morda ne bo delovalo za drugo, tudi v podobnem delovnem okolju. Tukaj je 5 pomembnih stvari, ki jih morate upoštevati pri izbiri pisarniškega stola.

1. Koliko ur sedite?

Najpomembnejše vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je, koliko ur na dan boste sedeli na svojem stolu. Več ur ko sedite, boljši računalniški - pisalni stol boste potrebovali. Da bi vam olajšali iskanje stola, ki ustreza vašim potrebam, smo ponudbo razdelili na štiri priporočene čase sedenja: 4, 8, 12 in 24 ur. To pomeni, da imamo vse, od osnovnih stolov za ljudi, ki redko sedijo, do bolj težkih možnosti, ki nudijo visoko raven udobja sedenja med dolgim delovnim časom.

  • 4 ure: Če ste večino časa na poti in se za mizo usedete le za krajša obdobja, se lahko dobro obnesete s sorazmerno preprostim in poceni pisarniškim stolom.
  • 8 ur: Najpogostejši tip pisalnega stola. Če delate povprečno dolg delovni dan in večino preživite sede, potrebujete ergonomski stol z dobrimi možnostmi prilagajanja.
  • 12 ur: Ali delate dolge izmene sede? Izberite pisarniški stol, primeren za 12 ali več ur uporabe, ki nudi optimalno oporo in možnost prilagajanja sedeža vašemu telesu.
  • 24 ur: Če nekdo zaseda stol 24 ur na dan, na primer v kontrolnih sobah ali klicnih centrih, potem mora ta izpolnjevati izjemno visoke standarde glede prilagajanja in udobja – tako kot naši certificirani 24-urni modeli.pisarniških stolov.

2. Izberite mehanizem, ki omogoča pravo gibanje

Za optimalen delovni položaj je pomembno, da sedež in naslon stola sledita vašim naravnim gibom, saj mora vaše telo redno spreminjati položaj. Medsebojno razmerje med sedežem in naslonjalom ureja mehanizem stola: kakovostnejši mehanizem omogoča večjo prilagodljivost in bolj ergonomsko držo.

  • PCB (permanent contact back): Naslonjalo sledi premikom zgornjega dela telesa, medtem ko je sedež pritrjen.
  • Zaklepni nagib: Preprost mehanizem, pri katerem hrbet in sedež ohranjata enak kot drug proti drugemu tudi pri zibanju. Položaj lahko zaklenete na mestu ali pustite v načinu zibanja. Odpornost je nastavljena glede na vašo telesno težo.
  • Sinhroniziran mehanizem: sedež in hrbet medsebojno delujeta v razmerju 1:2, kar pomeni, da se sedež spremeni za eno stopinjo na vsaki dve stopinji, kolikor se hrbet premakne pri zibanju. Sedež in hrbet se lahko zakleneta v fiksnih položajih, upor pa lahko prilagodite tudi svoji teži.
  • Večsinhroni mehanizem: tudi tukaj sta sedež in naslon v interakciji v razmerju 1:2, vendar imate tudi možnost ločitve sedeža, kar olajša občasno raztezanje telesa in poveča prekrvavitev nog in stopal .
  • Asinhroni mehanizem: nagib sedeža in naslonjala je mogoče nastaviti neodvisno in ju lahko pritrdite v najbolj udobnem položaju ali pustite, da sledi vašim gibanjem (prosto lebdenje). To vam omogoča, da svoj sedež popolnoma prilagodite svojim željam.

3. Poiščite ergonomske funkcije, ki vam omogočajo prilagajanje sedeža telesu

Da bo vaš novi stol vašemu telesu zagotovil oporo, ki jo potrebuje, se mora prilagoditi vaši višini, teži in obliki telesa. Ker smo si vsi različni, bi morali poiskati stol z več različnimi možnostmi prilagajanja za maksimalno udobje.

  • Nastavljiva višina sedeža: prava višina sedeža vam omogoča, da noge položite ravno na tla s hrbtom pritisnjenim na naslonjalo.
  • Nastavljiva višina naslonjala: Naslonjalo naj bo nastavljeno na višino, ki ustreza naravni ukrivljenosti vaše hrbtenice.
  • Nastavljiva globina sedeža/drsnik sedeža: Sedež lahko pomika naprej ali nazaj glede na vašo višino. To pomeni, da bi morali  sedeti s stopali plosko na tleh in s popolnoma podprtim hrbtom in lahko pest namestili med sprednji del sedeža in zadnji del kolen za boljšo prekrvavitev spodnjih nog in stopal.
  • Nastavljiv naklon sedeža: Za boljšo cirkulacijo je treba sedež rahlo nagniti naprej, tako da so boki nekoliko višji od kolen, stopala pa naj bodo naslonjena na tla.

4. Več izbire in dodatkov

Na izbiro stola lahko vplivajo tudi posebni dodatki ali funkcije. Na primer, mrežasta hrbtna stran je priljubljena izbira. Nasloni za roke in vzglavniki so na voljo kot opcija za bolj osnovne modele, medtem ko so serijsko vključeni pri več premium stolih.

  • Visok ali nizek hrbetni naslon: to je stvar izbire, vendar je osnovno pravilo, da mora biti podprt celoten hrbet, tako da višji naslon ustreza višjim uporabnikom.
  • Naslon za glavo: Podpora mora biti v višini vratu, da razbremeni vrat in ramena. Nastavljiv je po višini in kotu, da zagotovi najboljšo možno oporo.
  • Naslonjala za roke: Nasloni za roke razbremenijo ramena in morajo biti nastavljivi, tako da so v pravem položaju za vas, tako da lahko vaše podlakti udobno počivajo na mizi ali na naslonih za roke. Nastavljivi morajo biti navzgor in navzdol, vodoravno in vstran.
  • Hrbtni naslon z zračno mrežo: ne gre samo za videz; mrežasta hrbtna stran ima tudi praktično funkcijo. Ker prepuščate zrak, je to odlična izbira, če vam je v pisarni običajno vroče.
  • Lumbalna črpalka: le-ta vam omogoča napihniti oporo v spodnjem delu hrbtnega naslona, da se prilega naravni krivulji hrbtenice v obliki črke S in lajša bolečine v hrbtu.

5. Barva, dizajn in material

Ko zožite nabor na nekaj stolov, ki ustrezajo vašim potrebam, se začne zabavni del: izbira dizajna vašega stola. Na voljo sta tako tradicionalni kot moderni  pisalni - pisarniški stol. Veliko naših modelov je na voljo v več različnih barvah. Kar zadeva materiale, imate na izbiro tkanino, umetno usnje ali pravo usnje, odvisno od vaših želja in proračuna.

Ostalo je odvisno od vas. Naša široka ponudba zagotavlja, da boste našli najboljši pisarniški stol, ki je pravi za vas, ne glede na to, kdo ste. V naši ponudbi lahko izberete tako dober direktorski pisarniški stol, kot tudi ergonomičen pisarniški stol za vse vaše zaposlene. V naši ponudbi imamo tudi veliko izbiro pisalnih stolov za  ergonomsko prilagojeno domačo pisarno, kot tudi zelo popularne igralniške – gambling stole in ortopedski pisarniški stol za aktivno sedenje.

Če imate težave pri izbiri, ste vedno dobrodošli, da nas kontaktirate – z veseljem vam bomo pomagali! Pisarniški stol lahko s pomočjo razširjene resničnosti takoj postavite tudi v vaš prostor in preverite ali vam ustreza.


Našo pestro ponudbo ergonomičnih pisarniških stolov za zdravo sedenje najdete tukaj!