7 nasvetov, kako delati od doma

7 nasvetov, kako delati od doma

7 nasvetov, kako delati od doma


Ne bo tako udobno, kot se sliši. Poleg ergonomskih pomanjkljivosti doma obstajajo tudi druge težave, kot je ohranjanje osredotočenosti in ločevanje dela od prostega časa. Ampak vse je mogoče! Tukaj je sedem nasvetov, kako učinkovito delati tudi od doma.

Tukaj si lahko ogledate tudi naše izdelke za domačo pisarno.

1. Namenite si določen prostor za delo
Prva na seznamu prioritet je rezervirati posebno delovno območje, ločeno od preostalega doma. Delno zato, da bi se izognili potrebi po pospravljanju po vsakem delovnem času, pa tudi zato, da bi se delo »dogodilo« – torej miselni prostor, ki olajša ločevanje dela od prostega časa. Ločen prostor, kjer se lahko zaprete, je idealen in ga je lažje vzdrževati samo kot delovni prostor. Če nimate proste sobe, lahko druge dele prostorov spremenite v začasno domačo pisarno, na primer, prostor pod stopnicami.

2. Poskrbite, da boste udobno sedeli
Kuhinjski stol na dolgi rok ni možnost; potrebujete razkošje in funkcionalnost, ki jo lahko zagotovi le pravi pisarniški stol. Vsak dan boste verjetno sedeli in delali več ur  in ker lahko napačno sedenje povzroči številne težave, je pomembno, da imate stol, ki sledi gibanju telesa in vam pomaga pravilno sedeti.

3. Poiščite dobro mizo
Lastna delovna miza ima svoje prednosti, saj lahko stvari preprosto pustite takšne, kot so, ob koncu delovnika. Izbirate lahko med številnimi mizami različnih oblik in zaključkov. Po višini nastavljiva pisalna miza stane malo več, a se zelo hitro povrne. Možnost prehoda iz sedenja v stoječe delo med dolgimi delovniki ima pozitiven fizični učinek. Poleg tega postanete bolj produktivni in ustvarjalni, če stojite!

4. Nadgradite svojo tehnologijo
Da bi lahko učinkovito delali od doma, mora imeti domača pisarna enake tehnološke zmogljivosti kot vaše običajno delovno mesto. Razmislite, katere funkcije morata imeti vaš računalnik in mobilni telefon in izberite profesionalne različice potrebne programske opreme. Po potrebi nadgradite tudi internetno povezavo.

5. Ocenite osvetlitev
Dobra osvetlitev ima velik vpliv na delovno uspešnost. Naravna svetloba je vedno najboljša, zato poskusite svojo mizo postaviti čim bližje oknu. Ni se vam treba vedno zanašati na dnevno svetlobo, zato poskrbite, da bo tudi v prostoru dovolj svetlobnih virov. Namizna svetilka je odlična za opravljanje dela zvečer. Izogibajte se obremenitvi oči tako, da ne pustite, da svetloba sije neposredno na zaslon vašega računalnika.

6. Načrtujte svoj dan
Poskusite si razporediti delovni dan tudi, ko delate od doma. Vstanite ob istem času kot običajno zjutraj. Preden sedete na delovno mesto, se na kratko sprehodite; tako boste dobili malo svežega zraka, medtem, ko se boste miselno prepričevali, da se "odpravljate v službo". Držite se svoje rutine, pojejte kosilo kot običajno in dan zaključite ob običajnem času. Zaključite tako, da napišete seznam stvari, ki jih morate narediti jutri. Potem se vaše možnosti za uspeh močno povečajo.

7. Preživite čas s sodelavci
Na začetku je lahko največja razlika v tem, da niste obkroženi s svojimi sodelavci. To je lahko osamljen občutek, vendar delo od doma ne pomeni nujno konca vaših socialnih povezav. Vi in vaši sodelavci lahko poskusite s skupnimi odmori za kavo prek, npr. Skypa.