Kako razvrstiti svoje odpadke in reciklirati na delovnem mestu

Kako razvrstiti svoje odpadke in reciklirati na delovnem mestu

Razvrščanje odpadkov je učinkovit ukrep, ki ga je enostavno uvesti in vzdrževati v vsakem poslu. Vsi imajo koristi od razvrščanja odpadkov. Pravilno zbiranje in razvrščanje odpadkov zagotavlja številne koristi za okolje z varčevanjem z energijo in viri na mestu proizvodnje. Tako bo vašemu podjetju pomagal zmanjšati okoljski odtis. Z jasnim označevanjem in različnimi posodami zaposlenim ni težko pravilno odstraniti odpadkov, da bi naredili pravo stvar za okolje. Tukaj so naši nasveti o tem, kaj lahko storite za izboljšanje sortiranja in recikliranja odpadkov na vašem delovnem mestu.

Začnite z razvrščanjem najbolj nevarnih materialov

Dober nasvet je, da začnete z odpadki, ki povzročajo največ škode: okolju in zdravju nevarnim odpadkom. Nekateri izdelki vsebujejo snovi, ki so strupene, eksplozivne ali vnetljive in posledično škodljive tako za ljudi kot za okolje. Izrabljene baterije, nizkoenergijske sijalke, fluorescenčne luči, računalniki in drugi električni odpadki so primeri odpadkov, ki jih je treba ločiti in odpeljati v specializirani center za recikliranje. Med čakanjem na odlaganje/zbiranje nevarne odpadke odložite v ustrezne zabojnike.

Naj bo recikliranje na delovnem mestu enostavno

Več kot recikliramo, bolje je za okolje. Zato olajšajte delo za vse, tako da posode za recikliranje postavite na priročna mesta po delovnem mestu. V pisarnah je dobro imeti koš za recikliranje papirja pod vsako mizo in v bližini tiskalnikov. V skladišču ali tovarni morajo biti zbirna mesta odpadkov strateško locirana v bližini mest, kjer nastajajo odpadni materiali. Ko govorimo o številu zabojnikov za odpadke, čim več, tem bolj! To bo povečalo verjetnost, da bo vsak predmet končal na pravem mestu.

Bodite jasni

Če pričakujete, da bo nastajalo več različnih vrst odpadkov, poskrbite, da bo vaš sistem enostaven za razumevanje. Uporabite prozorne nalepke in/ali posode različnih barv, da boste smeti hitro in enostavno odlagali na pravo mesto. To je še posebej pomembno v kuhinji in menzi: ločevanje plastične, steklene in kovinske embalaže od drugih odpadkov je preprosto in ima velik vpliv. Imejte ločene posode za odpadno hrano (ki se bo spremenila v kompost) in za recikliranje. Dobro organiziran sistem z jasno označenimi zabojniki na enem mestu ni nič težji kot samo metanje smeti v koš in bo hitro postal druga narava.

Preostale odpadke dajte v vrečke za kompostiranje

Morebitne preostale odpadke, ki jih ni mogoče reciklirati, bo treba še vedno zbirati kot običajno, vendar bo sčasoma uspešen sistem razvrščanja odpadkov videl, da bo ta vrsta odpadkov postala vse manjši del vaše proizvodnje. Medtem priporočamo vreče za smeti, ki jih je mogoče kompostirati.

Za kosovne odpadke uporabite prekucne kontejnerje

Ko gre za razvrščanje odpadkov v večjem obsegu (težjih materialov, gradbenih odpadkov ipd.), so odlična izbira prekucni kontejnerji. Ti robustni zabojniki so zasnovani za težje ravnanje z do 3000 L odpadkov in za uporabo z viličarji. Tako kot zabojniki za recikliranje so na voljo v več različnih barvah za lažje ločevanje odpadkov. Dodajte pokrove, kolesca in nalepke, da boste lahko naredili pravo stvar, tudi z najtežjimi in najbolj grobimi odpadki.