Kako izbrati najboljšo pisarniško mizo

Kako izbrati najboljšo pisarniško mizo

Pisalne mize so na voljo v vseh različnih oblikah in velikostih. Preprosto je misliti, da morate izbrati tisto, ki izgleda tako, kot želite, in se prilega vašemu prostoru, vendar je treba upoštevati še druge stvari. Med delom preživimo veliko ur sedeči za svojimi mizami, kako torej najdete mizo, ki ne le izgleda lepo, ampak tudi ustreza delovnemu prostoru in vašim vsakodnevnim opravilom?

DVE POMEMBNI VPRAŠANJI

Koliko časa boste na povprečni dan preživeli za mizo?

Če za mizo sedite le nekaj ur na dan, vam ne bo treba, da je miza velika ali trpežna. To pomeni, da se boste verjetno lahko izognili izbiri le na podlagi sloga, ki vam je najbolj všeč. Po drugi strani pa, če za to mizo delate od jutra do večera, morate bolj dobro premisliti o velikosti, dizajnu, kakovosti in funkcionalnosti. Morda boste želeli razmisliti tudi o nadgradnji na sedečo mizo, če delate dolge ure, da preprečite škodljivo sedeče vedenje.

Kaj morate imeti pri roki, ko delate?

Če morate na svojo mizo namestiti veliko stvari, kot je namizni računalnik, pa tudi vse prenosne naprave, stacionarni telefon, predalnike za pism,a za papirje in drugo, boste morali izbrati veliko namizje. Če pa imate samo prenosnik in mobilni telefon,  lahko preprosto delate za veliko manjšo mizo in prihranite prostor v pisarni za druge stvari – za shranjevanje, če ga potrebujete, ali morda udoben kavč. Seveda bo to odvisno tudi od tega, koliko prostora je na voljo v pisarni. Če imate omejen prostor na tleh, vendar potrebujete veliko delovnega prostora, razmislite o izbiri mize drugačne oblike ali namestitvi tirnice na zaslon mize, da sprostite nekaj prostora.

OBLIKA

Ravno ali pravokotno namizje

Pravokotne mize so prostorsko učinkovite in se pogosto uporabljajo v pisarnah, kjer je prostor omejen. Idealne so za postavitev hrbta za hrbtom pri ustvarjanju več delovnih postaj in jih je mogoče enostavno ločiti z namiznimi pregradami.

Zaobljena namizja

Pisarniške mize z namizjem z valovi vam omogočajo, da sedite bližje svojemu delovnemu prostoru, kar vam omogoča udoben in ergonomski delovni položaj z dobro podporo za roke.

Kotne mize

Ergonomske kotne mize ali večji modeli v obliki črke L se dobro prilegajo v nerodno oblikovane prostore, kjer želite izkoristiti kotne prostore, pri čemer pustite osrednjo talno površino prosto za, na primer, konferenčno mizo. Za ljudi, ki se morajo sklicevati na dokumentacijo ali datoteke na svoji delovni postaji, ta nastavitev daje veliko prostora za to, ne da bi se počutili utesnjeno. Zasnova v obliki črke L je popolna tudi za organizacijo sestankov neposredno za vašo mizo.

STIL

Izbira barve in vrste lesa

Večina današnjih pisarniških miz je izdelana z laminatom. Laminat je material, ki ga je enostavno vzdrževati, oblikovan tako, da izgleda kot pravi les, ki ne zbledi ali se praska in bo kos vsakodnevni uporabi v obremenjenih pisarnah. Če jutranjo kavo polijete po laminatu ali pozabite uporabiti podstavek, vam ni treba skrbeti, saj se bo le obrisala. Druga možnost je, da je furnir prevlečen s tanko plastjo pravega lesa. Ker je pravi les, bo videti bolj naravno. Vendar pa sčasoma furnir zbledi zaradi izpostavljenosti svetlobi in se lahko zlahka poškoduje. Na splošno je boljši za vodstvene pisarne ali mize v sejni sobi kot za vsakodnevno uporabo v pisarni.

Oba materiala sta na voljo v paleti barv lesa, laminat pa je na voljo tudi v modernejših tonih črne, bele in sive – priljubljena izbira v sodobni pisarni.

LASTNOSTI IN DODATKI

Sedeče-stoječe mize

Sedeči način življenja predstavlja eno od velikih nevarnosti za zdravje našega časa in celodnevno sedenje za mizo je eden največjih dejavnikov tveganja. Na srečo se temu lahko izognete z uporabo aktivnega pisarniškega pohištva, kot je miza za sedenje in stanje, medtem ko delate. Preklapljanje med sedenjem in stanjem čez dan je odličen način, da ohranite svoje telo v gibanju in se izognete bolečinam, povezanim s tem, da ste ves dan v istem položaju. Stoječe mize so dražje od standardnih miz, vendar so na trgu na voljo cenovno ugodne možnosti, kot so te iz AJ in so vredna dolgoročna naložba v vaše zdravje in dobro počutje. S poslovnega vidika se je izkazalo, da povečujejo produktivnost.

Namizni nosilec

Namizni nosilec je inovativen način, da zaslon računalnika ali prenosnika odstranite z namizja, tako da imate več delovnega prostora. Morda boste nanj lahko namestili tudi predalnik za pisma in papirje. Tirnica se nahaja na zadnji strani delovne plošče in je vgrajena v namizni zaslon na udobni višini za ogled zaslona. Če ne morete namestiti večje mize, ker imate omejen prostor, vendar vam vedno primanjkuje prostora za delo, je to preprosta, a zelo učinkovita rešitev.

Druga dodatna oprema

Tudi drugi preprosti dodatki bi lahko naredili vaše delo učinkovitejše in bolj organizirano: enota predala, ki se prilega namizju ali pod namizje za pisarniški material in pomembne papirje, kabelski pladenj za preprečevanje neurejenih zapletenih žic ali roke monitorja, ki zagotavlja, da je vaš zaslon na pravi višini,  na voljo je veliko možnosti za prilagoditev delovnega prostora. Dodajte osebno noto, kot so družinske fotografije, rastline ali praznični spominki, da se boste v službi počutili kot doma.

Ne delajte okrog svoje mize, poskrbite, da vaša miza deluje za vas!