Kako pravilno dvigovati in se izogniti obremenitvi telesa

Kako pravilno dvigovati in se izogniti obremenitvi telesa

Dvigovanje in prenašanje težkih bremen sta pogosta delovna opravila na mnogih delovnih mestih. Da ne bi obremenjevali telesa, morate imeti pravo znanje o dvigovanju. Delovno mesto, ki deluje v smeri spodbujanja ergonomskih metod dela, izboljšuje delovno okolje in hkrati vlaga v zdravje zaposlenih.
Moški nalaga škatle na transportni voziček

Kaj se zgodi, če nepravilno dvigujete?

Najpogostejša napaka je, da dvigujemo s hrbtom namesto z nogami. To neugodno obremenjuje diske na hrbtni strani. Na žalost ne dobimo vedno opozorilnih znakov, preden lumbago postane dejstvo. Poleg tega lahko dvigovanje težkih bremen dolgoročno vpliva na telo s pospeševanjem znakov staranja, kot je obraba sklepov.

Anna Millbourn Olander, ergonomistka in certificirana fizioterapevtka, ponuja nasvete o stvareh, ki jih je treba upoštevati pri dvigovanju težkih bremen ali ponavljajočem se dvigovanju.

"Absolutno najboljši način je, da se izogibate dviganju in namesto tega potiskate, vlečete ali kotalite tovor s transportnim vozičkom ali kakšnim drugim orodjem. Če nimate dostopa do njega, gre za pravilno dvigovanje, odmore in spreminjanje delovnih nalog. Mislim, da bi moralo biti učenje dobrih tehnik dviganja in njihova uporaba pravilen pristop ne glede na to, kaj dvigujete, pisalo ali velik TV sprejemnik."


Kakšen je pravilen način dvigovanja?

  1. Stojte z nogami v širini ramen in se postavite tako, da je breme blizu vašega telesa.

  2. Rahlo počepnite s pokrčenimi koleni in ravnim hrbtom, da se izognete sklonu. Rahlo upogibanje hrbta, bokov in kolen na začetku dviga je bolje kot popolno upogibanje hrbta (sklon) ali popolno upogibanje bokov in kolen (globok počep). Ne pozabite dvigniti z nogami in ne s hrbtom.

  3. Dvignite predmet naravnost navzgor, roke naj bodo čim bližje telesu in se med dvigovanjem izogibajte obračanju ali zvijanju telesa. Med dvigovanjem naj bo breme čim bolj blizu pasu. Obrnite se s premikanjem stopal.

  4. Pri odlaganju predmeta je prav tako pomembno, da uporabite isto tehniko, tako da držite hrbet vzravnan in položite noge.
Diagram, ki prikazuje pravilne položaje dviganja
Običajno pravim, da je breme pretežko, ko več ne moreš vzdrževati dobre tehnike dviganja.

Kaj se šteje za dvigovanje težkih predmetov?

Ni znano, kako težko lahko dvignete brez tveganja poškodb. Na to, kako velika bo obremenitev, vpliva razdalja od telesa, kako enostavno lahko primete predmet, površina, na kateri stojite in višina, s katere dvigujete. Podobno, kako pogosto dvigujete.
Kaj je treba upoštevati pri dvigovanju težkih predmetov?

"Pomislite, kako dvigujejo dvigovalci uteži. Dvigujejo ogromne uteži, vendar blizu, blizu telesa in z ravnim hrbtom. Noge so tiste, ki morajo delati. Pomembno si je tudi zapomniti, da niso le težka dviganja tista, ki so škodljiva, manjše uteži lahko pomenijo tudi veliko obremenitev, če dvigujete pogosto ali predaleč od telesa," pravi Anna Millbourn Olander.
Ročni nakladalec, ki se uporablja v delavnici

Ustvarite ustrezne pogoje za dvigovanje

Z razmišljanjem o ergonomiji pri načrtovanju delovnega mesta je mogoče preprečiti marsikatero poškodbo. Anna Millbourn Olander poudarja, da ni dovolj imeti dvižnih pripomočkov, kot je paletni voziček ali dvižna miza. Vsi jih morajo znati uporabljati, biti morajo lahko dostopni in za varno uporabo mora biti čas.

Naredite prostor za dviganje
Če se dvigovanju ne morete izogniti, je pomembno, da je dovolj prostora, da dvigujete pravilno, brez zvijanja telesa in da je podlaga ravna. Prav tako je dobro, da težke predmete postavite na lahko dostopno višino

S protigibi razbremenite hrbet
Če imate delo z veliko dvigovanja, so nasprotni gibi dober način za preprečevanje poškodb. To so razbremenilne vaje, ki pomagajo ohranjati hrbet zdrav.

Če imate naloge, pri katerih se nenehno sklanjate naprej, naj vam postane navada, da položite roke za hrbet in se sklanjate nazaj vsaj enkrat na uro. Namig, ki bo koristil tudi tistim, ki ves dan sedijo nagnjeni naprej nad mizo.
Moški premika škatle z viličarjem
Skladiščni voziček JONES
95,00 €
Pisarniški voziček, napolnjen z registratorji, v ozadju je videti knjižno polico
Pisarniški voziček CLIP
219,00 €

Štirje preprosti nasveti za trajnostno dvigovanje

1. Namesto prenašanja potiskajte, vlečite ali kotalite. Preprost, a zelo učinkovit način za preprečevanje poškodb zaradi obrabe. Ne glede na to, ali premikate mape v pisarni ali težko opremo v industriji, je dobro uporabiti transportni voziček. Tudi rahlo ponavljajoče se dviganje lahko negativno vpliva na telo.

2. Najpomembnejše stvari imejte pri roki. Izogibajte se sklanjanju ali doseganju stvari po nepotrebnem. V delavnici je kot nalašč, da so paneli za orodje nad delovno mizo. V pisarni je stvari, ki jih največ uporabljate, dobro shraniti na mizi ali na delovni višini v omare ali police.

3.Težkih predmetov ne postavljajte visoko ali daleč navzdol. Ne postavljajte težkih predmetov na tla. Stvari, ki tehtajo največ ali jih najpogosteje uporabljate, pospravite v višini trebuha. Po možnosti ne shranjujte ničesar pod višino kolen ali nad višino ramen.

4. Težke predmete dvigujte blizu telesa. Pokrčite kolena in imejte hrbet vzravnan, tako je obremenitev na nogah namesto na hrbtu.

Pogosto zastavljena vprašanja

Pri dvigovanju poskušajte hrbet držati vzravnan in uporabiti moč nog. Počasi poravnajte boke in kolena ter se izogibajte zvijanju.
Najpogostejša napaka pri dvigovanju je upogibanje naprej iz stoječega položaja. S tem se dvignete s hrbtom in ne z nogami, s čimer tvegate poškodbo hrbta. Namesto tega pokrčite kolena in dvignite noge.
Z dvigovanjem z nogami se izognete obremenitvi diskov in vretenc v hrbtu.
Dobro pravilo je, da je breme pretežko za vas, če ne morete vzdrževati dobre tehnike dvigovanja. Če bremena ne morete varno dvigniti, uporabite pripomoček za dvigovanje ali prosite nekoga drugega, da vam pomaga. Ne pozabite, da obstaja razlika med tem, kar lahko dvignete in tem, kar lahko dvignete varno.
Načrtujte svoje dvigovanje, preden ga izvedete, da boste že od začetka uporabili pravo tehniko. Dvignite z nogami in držite težo blizu telesa.
Poškodbe pri dvigovanju se lahko razlikujejo od blagih bolečin in bolečin v sklepih in mišicah do akutnih bolečin v hrbtu in hernije diska, ki povzročajo dolgotrajne težave s hrbtom. Obstaja tudi nevarnost poškodb vratu in ramen.
Nepravilno dvigovanje lahko povzroči številne težave s hrbtom. Eden najpogostejših je, da se hrbtne mišice zaklenejo ali zakrčijo zaradi napetosti, ki jo povzroči preobremenitev ali nepravilna tehnika.