Kako zelena je vaša pisarna?

Kako zelena je vaša pisarna?

Vaše smeti so vir. Z razvrščanjem odpadkov boste pripomogli k varčevanju naravnih virov in energije. Kako pa vse v službi prepričati, da prevzamejo odgovornost za svoje odpadke?

"Poiščite praktično in elegantno rešitev za sortiranje in poskrbite, da bo opažena. Razvrščanje mora biti enostavno, sicer se ljudje verjetno ne bodo trudili," pravi Henrik Lindén, odgovoren za recikliranje izdelkov pri AJ Products.

Je res smiselno razvrščati svoje smeti? Vsekakor jih je mogoče z ločevanjem materialov, kot so papir, plastika, steklo in kovina, reciklirati v nove izdelke in embalažo. Nekatere stvari na našem delovnem mestu lahko vsebujejo tudi snovi, ki so strupene, rakotvorne, eksplozivne ali zelo vnetljive in lahko resno škodujejo ljudem, živalim in okolju. Baterije, fluorescenčne sijalke, kemikalije, stari računalniki in druge elektronske naprave so primeri takšnih nevarnih odpadkov.
"Razvrščanje pomeni prevzemanje odgovornosti za svoje odpadke in učinkovito uporabo virov," pravi Henrik.

Jasno označeni in obarvani koši za odpadke

"Kakšne so potrebe vašega delovnega mesta? Najti morate rešitev za razvrščanje, ki ustreza vašemu podjetju in ne pušča nobenega dvoma o tem, kaj naj kam gre," pravi Henrik, ki priporoča uporabo palete barv. "Naša ponudba vključuje vse, od majhnih pisarniških košev do večjih zabojnikov, skladiščnih regalov in odlagalnikov. Izberite sistem, za katerega menite, da je najbolj primeren za vaše okolje, in poskrbite, da bo lahko viden, da se uporabi."

Točke za recikliranje

Pomemben dejavnik za uspešno ločevanje odpadkov na izvoru je enostavnost. Ne bi se smelo počutiti dolgočasno, nesmiselno ali po nepotrebnem zamudno.

"Dobro je imeti reciklažne točke na več mestih, še posebej, če imate veliko delovno mesto. Dober prvi korak je, da imate pod vsako mizo majhen zaboj, ki je namenjen samo papirju. Prav tako je odlična ideja, da imate koš za recikliranje ob fotokopirnem stroju,« pravi Henrik.